Pod Poznaniem budowany jest nowy, prywatny browarźródło: Materiały inwestora

Pod Poznaniem budowany jest nowy, prywatny browar

Orzech
Orzech
REKLAMA
Pod Poznaniem budowany jest nowy, prywatny browar, który będzie w stanie wyprodukować około 30 tys. hektolitrów piwa. Obiekt powstaje w miejscowości Rumianek (powiat poznański). Koszt budowy szacowany jest na niemal 9 mln zł.

"Browar Za Miastem" zgromadził już wszystkie środki na budowę własnego browaru, którego koszt wyniesie 9 mln zł. Kwotę 4,18 mln zł pozyskano od 644 inwestorów w ramach właśnie zakończonej emisji crowdfundingowej, przeprowadzonej na platformie Crowdway.pl. To100 proc. celu i górna granica w ramach obowiązujących przepisów.

- Emisja akcji skierowana do społeczności inwestorów to ważny etap naszej strategii.W tej chwili jesteśmy w pełni przygotowani finansowo do dokończenia budowy browaru. Mamy środki własne, zawarliśmy umowę o kredyt inwestycyjny oraz umowę o dotację. Prace budowlane zaczęły się jeszcze przed kampanią crowdfundingu udziałowego. Do dzisiaj wykonane są fundamenty budynku oraz trwa budowa ścian części murowanej. Za około dwa tygodnie zaczniemy montaż konstrukcji hali produkcyjnej. Niedługo też rozpoczniemy przetargi związane z zakupem urządzeń produkcyjnych. Pierwsze piwo w naszym browarze zamierzamy uwarzyć już za niecały rok – mówi Tomasz Brycki, współzałożyciel i prezes spółki Browar Za Miastem.



Budowa obiektu została podzielona na dwa etapy. Ukończono prace ziemne oraz podbudowę budynku, a obecnie przygotowywane jest zbrojenie fundamentów. Stan surowy ma zostać osiągnięty na przełomie 2020/2021 roku. Koniec budowy pierwszego etapu inwestycji datowany jest na jesień 2021 r. Obiekt zostanie wyposażony wówczas m.in. w warzelnię20 zbiorników fermentacyjno-leżakowych oraz rozlewnię

II etap podpoznańskiego "Browaru Za Miastem" będzie polegał na zwiększeniu mocy produkcyjnej za sprawą zakupu kolejnych zbiorników fermentacyjno-leżakowych. W planach jest także zakup specjalnej linii do puszkowania.

Pierwsze piwa rzemieślnicze zostaną uwarzone we wrześniu 2021 r. Firma może pochwalić się nowatorską technologią produkcji na bazie składników Superfood, którą zainteresowani są klienci z Europy, USA i Azji. 

Docelowo browar będzie mógł produkować 30 tys. hektolitrów, czyli 6 mln butelek piwa rocznie.

Autorem projektu budynku jest Ind Design Dzierżyński Wytyk Sp.J.
REKLAMA
Współpraca: Hania Kowalczyk

Komentarze (0)

Napisz komentarz
REKLAMA